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May a Lawyer Consulted For a Second Opinion Contact 
Counsel of Record without the Client’s Informed Consent? 
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We have been asked whether a divorce lawyer who has been consulted for a second 

opinion about the handling of a pending divorce may, may without the informed consent of the 

party seeking the second opinion, contact the counsel of record.   Based on Rule 1.6 our answer 

is no. 

�
Rule 1.6 provides that “(a) A lawyer shall not reveal information relating to 

representation of a client unless the client gives informed consent, the disclosure is impliedly 

authorized to carry out the representation, or the disclosure is permitted by subsection (b), (c), or 

(d).”  Because we have been asked to assume that the client was not asked to give her consent, 

the question is one of implied authorization.  Specifically, does a divorce litigant who seeks a 

second opinion about the handling of her case impliedly authorize the lawyer from whom she has 



sought a second opinion to contact the lawyer whose handling of the case is the subject of the 

second opinion? 

�
Common sense suggests that a person who seeks a second opinion about her lawyer’s 

handling of her divorce has doubts about her lawyer.  Common sense also suggests that she 

would not necessarily want her counsel of record to know about her doubts because (a) she 

realizes her doubts might be unreasonable, (b) she wouldn’t want to alienate her lawyer 

unnecessarily and (c) she couldn’t be certain what would happen if her lawyer found out that she 

was questioning either the cost or quality of her lawyer’s work.  Where there is an obvious 

reason to question whether a client would want information relating to representation revealed 

without her informed consent, her lawyer should not reveal it.  This is especially true where the 

lawyer consulted for a second opinion is contemplating contacting the counsel of record without 

knowing in advance that the client has authorized her counsel of record to discuss the case with 

the “second-opinion” lawyer.   In the absence of the client’s informed consent, Rule 1.6 prevents 

counsel of record from discussing the case with the “second-opinion” lawyer.  The fact that 

counsel of record and the “second-opinion” lawyer know each other well does not create implied 

authorization. 
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