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INFORMAL OPINION 2011-11 

Attorney Serving as Municipal Corporation Counsel - Potential Issues 

Arising from Prior Representation of Individual Client 

An attorney currently serves as corporation counsel to a Connecticut municipal corporation. The 

attorney advises that, in his capacity as coiporation counsel, he acts specifically as legal adviser to the 

municipal corporation, its elected officials, and its various boards, commissions and authorities in matters 

relating to their official duties. The attorney further advises that, with specific respect to the municipal 

corporation's boards, commissions and authorities, the municipal charter provides that only the board, 

commission or authority as an entity, and not an individual board member, is authorized to request a legal 

opinion or otherwise obtain legal services from coiporation counsel. 

The attorney discloses that prior to becoming corporation counsel he represented an individual client 

with respect to the individual's personal legal affairs. None of the prior representations involved the municipal 

coiporation. The attorney reports that the individual client has since become a member of one of the municipal 

coiporation's boards, an entity to which the attorney as coiporation counsel would provide legal advice in 

conjunction with that board's official duties. Since becoming a member of the municipal corporation's board, 

the client has retained counsel other than the attorney to represent the client with respect to his personal legal 

affairs. 

The attorney inquires as to whether his prior representation of the individual client constitutes an 

impermissible conflict of interest or otherwise runs afoul of the Rules of Professional Conduct applicable to 
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attorneys practicing in Connecticut.1 For the reasons set forth below, we conclude - subject to certain caveats 

noted below—that no impermissible conflict or other violation of the Rules of Professional Conduct arises 

under the circumstances described. 

As a threshold matter, Rule 1.11 (d) (1) of the Rules of Professional Conduct makes explicit that Rules 

1.7 and 1.9, regarding conflicts of interest, are applicable to any lawyer serving as a public officer or employee. 

Further, Rule 1.13 (a) makes it clear that by virtue of his position as corporate counsel, the attorney represents 

the municipal coiporation acting through its duly authorized constituents. 

Rule 1.7 (a) generally prohibits representation of a client where that representation would involve a 

"concurrent conflict of interest." A "concurrent conflict of interest" arises in two distinct situations: either (i) 

the contemplated representation of one client will be directly adverse to the other client, or (ii) there is a 

significant risk that the representation of one or more clients would be materially limited by the lawyer's 

responsibility to another client, a former client, or a third person. {Emphasis supplied) Here, the attorney is not 

representing the individual in a matter directly adverse to the municipal corporation (or vice-versa), and 

therefore the first situation does not arise. As to the second situation, given the fact that the attorney's prior 

representation of the client did not involve the municipal corporation in any way, it would appear unlikely that 

the attorney's current representation of the municipal corporation would be materially limited by the attorney's 

responsibilities to the individual client; nevertheless, it is possible that for reasons not expressly disclosed to the 

Committee (including, potentially, information protected from use or disclosure under Rule 1.6), a material 

limitation could conceivably arise. Accordingly, as a matter of professional responsibility the attorney must 

carefully and reasonably analyze all aspects of his relationship with the individual client pursuant to Rule 1.7 (a) 

(2) to determine if the attorney has any responsibilities to that client which could reasonably limit his on going 

representations of the municipal coiporation. If the attorney reasonably concludes that no such limitations exist, 

Rule 1.7 would not prohibit his continued representation of the municipal coiporation. If the attorney 

reasonably concludes that such limitations do exist, the prohibition of Rule 1.7 may be overcome by complying 

with Rule 1.7 (b) (1) - (4). More specifically, the representation may proceed if: the attorney reasonably 

1 The attorney specifically inquired as to the application of Rules 1.7 and 1.13 of the Rules of Professional Conduct. 
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believes that he will be able to provide competent and diligent representation to each affected client; the 

representation is not prohibited by law; the representation will not involve the assertion of a claim by one 

client against another in the same proceeding; and each affected party gives its informed consent confirmed in 

writing. 

Under the facts provided, the attorney is no longer representing the individual client with respect to the 

client's legal affairs. Accordingly, the individual client is a "former client" and the attorney is also subject to 

the provisions of Rule 1.9. Under that rule, a conflict would arise in the situation where attorney undertook to 

represent the municipal coiporation (or, for that matter, any other person or entity) in connection with the same 

matter (or a matter substantially related to it) in which he previously represented the individual client and in 

which municipal corporation's interests were materially adverse to the individual client, unless the client gave 

informed consent confirmed in writing. That is not the case here, nor is it likely to arise since the attorney 

informs us that the prior representation of the individual client did not involve the municipal coiporation. 

Further, Rule 1.9 also prohibits the attorney's use to the detriment of the client of any information learned in the 

context of the prior representation of the client, unless that information has become generally known or as 

otherwise permitted by the Rules of Professional Conduct. 

In addition to the restrictions imposed by Rules 1.7 and 1.9, should a matter in which the attorney 

formerly represented the individual client somehow come before the municipal corporation, the attorney is 

prohibited under Rule 1.11 (d) from participating in that matter absent the municipal corporation's informed 

consent, confirmed in writing. 

In sum, we believe it unlikely that the attorney's prior representation of the individual client would 

provide an ethical impediment to the attorney's representation of the municipal coiporation under the facts 

presented. However, we also caution that the attorney must undertake the analyses required under Rules 1.7, 

1.9 and 1.11 (d) to determine if there exist material limitations and/or confidentiality concerns, beyond the 

information supplied to the Committee, which would adversely affect the attorney's ability to proceed with 

2 Whether a given, proposed representation is prohibited by law is a matter to be considered on a situation-by-situation 
basis, and is in any event beyond the scope of this opinion. Practitioners are cautioned, however, to consider the full 
ambit of potentially applicable law in making such a determination, including but not limited to federal, state and local 
statutes, regulations, ordinances, and ethics codes. 

www.ctb ar. org 



representation of the municipal corporation. 
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