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Law firm members' practice before a judicial officer who is a family member of an associate ofthe firm. 

You are a small law firm practicing in the area of workers' compensation law. You plan to hire an associate 
who is the offspring of a sitting workers' compensation commissioner. You request we answer two questions. 
First, what prohibitions exist regarding this associate appearing before any workers' compensation 
commissioners? Second, are other attorneys at the firm conflicted from appearing before any commissioners? 

The Rules of Professional Responsibility do not contain any specific guidance regarding an attorney's 
appearance before a judicial officer where there is a familial relationship with the attorney. The way in which 
judges handle such a situation is guided by the Code of Judicial Conduct [See generally, Rule 2.11 ofthe Code 
of Judicial Conduct]. 

The question of whether the Code applies to worker's compensation commissioners was addressed to the 
Director of Legal Services for the Connecticut Judicial Branch who replied to this committee's inquiry as 
follows: 

The Code of Judicial Conduct, by its own terms does not state that it applies to Workers' 
Compensation Commissioners, but rather states that it applies to all judges of the 
superior court, senior judges, judge trial referees, state referees, family support 
magistrates appointed pursuant to General Statutes section 46b-231(f), and family 
support magistrate referees. 

Notwithstanding the foregoing, pursuant to C.G.S sec 51-51h compensation 
commissioners are included in the term 'judge' for purposes of Chapter 872a, which 
chapter includes the authority of the Judicial Review Council. As a result, pursuant to 
C.G.S. section 51-511 (a) (2) Compensation Commissioners are subject to censure 
suspension, or removal from office 'for willful violation of C.G.S. section 51-39a or any 
canon of judicial ethics.' 

The Chairman of the Workers' Compensation Commission has indicated to this committee that the 
Commissioners are subject to a separate "Code of Ethics for Workers' Compensation Commissioners" as issued 
by the State Ethics Commission effective July 8, 1999. The Commission Chairman also indicated that 
Commissioners nonetheless also follow the Code of Judicial Conduct "voluntarily" rather than as the result of a 
legislative or judicial mandate. 

Questions regarding the disqualification of a Workers' Compensation Commissioner are resolved by a 
Commissioner or the Chairman, in light of foregoing Codes, This committee does not address such questions. 
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Rule 8.4 (6) ofthe Rules of Professional Conduct states that it "is professional misconduct for a lawyer to... 
knowingly assist a judge or judicial officer in conduct that is a violation of applicable rules of judicial conduct 
or other law." Thus, while we are not the forum to interpret either the Code of Judicial Conduct or the Code of 
Ethics for Workers' Compensation Commissioners, because Rule 8.4 requires that lawyers refrain from conduct 
which "knowingly assist(s)" a judge or judicial officer in conduct violative of applicable rules of judicial 
conduct or other law, we must nonetheless interpret one of these Codes for the limited purpose of providing 
guidance to practitioners under this Rule. 

As such, regarding your first question, it is our opinion that it would be a violation of Rule 8.4 (6) for your 
firm's associate to appear before the "parent" Commissioner. This opinion is based on a plain-language 
interpretation of Section 18 of the Code of Ethics, which states "A Workers' Compensation Commissioner 
should disqualify himself or herself from presiding over a matter in which the Commissioner's impartiality 
might be reasonably questioned, including situations in which...D. The Commissioner or the Commissioner's 
close relative is a party to the proceedings or .. .is acting as a lawyer in the proceeding." Section 18 (E) defines 
"close relative" as the Commissioner's "spouse, domestic partner, grandparent, parent, child, grandchild, 
sibling, parent's sibling, or sibling's child." 

We do not see any basis in the Rules for restricting the associate from appearing before other "non-parent" 
Commissioners in context of our plain language review ofthe Code of Ethics. 

Your second question is whether any restrictions exist limiting other members of your firm from appearing 
before the "parent" Commissioner. The appearance by a firm member before the "parent" commissioner could 
be considered "a matter in which the Commissioner's impartiality might be reasonably questioned," with 
reference to Section 18 of the Code of Ethics. Section 18 (C), for example, describes situations where "the 
Commissioner's close relative has a financial or other interest in the subject matter which could be substantially 
affected by the decision" as candidates for disqualification based on impartiality questions. This subsection 
raises disqualification issues even though the associate may not be personally appearing before the "parent" 
Commissioner. 

Therefore, to ensure against any violation of Rule 8.4, prior to conducting any business before the "parent" 
Commissioner, any attorney in your firm should first bring to the attention of the "parent" Commissioner and 
any opposing counsel (or pro se party or party's representative) the attorney's association with the associate, 
and any "financial or other interest" that the associate may have in the matter being heard, to ensure that the 
"parent" Commissioner can make an informed decision regarding disqualification under the Code of Ethics for 
Workers' Compensation Commissioners. 

We do not believe that the members of your firm, including the associate, are restricted under the Rules from 
appearing before other Commissioners. 

THE COMMITTEE ON PROFESSIONAL ETHICS 

1 Section 19 ofthe Code of Ethics also provides that "A Comnjiissioner disqualified by the terms of section 18 may, instead of 
withdrawing from the proceeding, disclose on the record the basis ofthe disqualification. If, based on such disclosure, the parties and 
the lawyers, independent ofthe Commissioners's participation/ all agree in writing or on the record that the Commissioner's 
relationship is immaterial the Commissioner may participate/in the proceedings. The agreement signed by all parties and the lawyer 
shall be incorporated in the record ofthe proceeding." We .believe a lawyer's involvement in such a proceeding where the 
Commissioner follows this procedure would not vlolatejude 8.4 (6). 
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