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Informal Opinion 2013-04 
Referral Fee for Action Against Former Client 

Attorney A was called by a former client ("Client 1") for general advice regarding a motor 
vehicle driving summons that Client 1 had received following an accident. In the call, Client 1 
discussed the facts of the accident. Client 1 did not ask for Attorney A to represent him and 
Attorney A made no charge for the general advice given. 

Caller 2, who was the driver of the other vehicle in the accident, called Attorney A to ask him to 
represent her in a civil claim against Client 1 for injuries suffered in the accident. Attorney A 
told Caller 2 that he had a conflict and refeixed her to Attorney B. Attorney B asked i f Attorney 
A was seeking a referral fee. 

Attorney A asks i f the Rules of Professional Conduct prohibit him from accepting a referral fee 
in this situation.1 

Rule 1.5(e) provides that: 

A division of fee between lawyers who are not in the same firm may be made only if: 
(1) The client is advised in writing of the compensation sharing agreement and of 
the participation of all the lawyers involved, and does not object; and 
(2) The total fee is reasonable. 

Unlike the ABA Model Rule 1.5(e), the mle as adopted in Connecticut does not require that the 
referral fee be in proportion to the services performed. The mle permits the payment of referral 
fees even though the referring attorney does not provide services in or assume responsibility for 
the representation. 

Even though a referring attorney is required neither to provide services in nor to assume joint 
responsibility for the representation in the referred case, we believe that Rule 1.5(e) by necessary 
implication requires that each lawyer receiving a fee from the representation of a client establish 

' We have not been asked to consider and we do not comment on the following issues: 
1. When it is impermissible to make a referral of a potential client who has interests adverse to an existing or 

former client or interests that are adverse to a person with whom an attorney consulted as a "prospective 
client" within the meaning of Rule 1.18. 

2. Whether Attorney A is permitted or required to reveal to Client 1 any of the infoimation learned from 
Caller 2. 

3. Whether Attorney A is precluded from representing Client 1 in the claim brought by Caller 2. 

1 



a lawyer-client relationship with the client2 and, as an attorney for the client, be bound by the 
Rules of Professional Conduct, even i f the scope of the lawyer-client relationship is the referral 
itself. We reach this conclusion for two reasons: 

First, we rely on the wording of Rule 1.5(e), which allows a division of fee "between lawyers . . 
only if: (1) the client is advised in writing . . . and does not object. . ." and the comment to Rule 
1.5(e) which provides: "[a] division of fee is a single billing to a client covering the fee of two or 
more lawyers who are not in the same firm." We interpret this wording to imply that each 
participant in the fee split must serve as a lawyer for the client from whom the fee is received. 

Second, we note that Rule 7.2(c) generally prohibits the payment of anything of value to a person 
for recommending a lawyer's services.3 Rule 1.5(e) is an exception to the general rale, 
permitting a lawyer to pay a referral fee to another lawyer for a recommendation ofthe lawyer's 
services by the other lawyer. We do not believe that referral fees are allowed to be paid to 
lawyers simply because lawyers possess a license; rather we believe that referral fees are 
permitted to be paid to lawyers because the refening lawyer has a lawyer-client relationship and 
because the refening lawyer owes the client the duties prescribed by the Rules of Professional 
Conduct. 

Because Attorney A declined to represent Caller 2, there is no lawyer-client relationship with 
Caller 2. Without a lawyer-client relationship, Caller 2 is not Attorney A's client within the 
meaning of Rule 1.5(e) and Attorney A cannot receive any portion ofthe fee from Caller 2. 

Based upon the foregoing analysis we conclude that Attorney A may not accept a referral fee. 

ITTEE ON PROFESSIONAL ETHICS 

2 Accord, Illinois State Bar Association, Opinion|90-26; Massachusetts Bar Association Ethics Opinion No. 80-10; 
Bloomenthal v. Halstrom, Mass. Supier. Ct., Worcester, No. 951773B, 10 Mass. L. Rptr 8 (March 16,1999); State 
Bar of Michigan Informal Ethics Opinion RI 116; Evans & Luptak, PLC v. Lizza, 251 Mich App. 187, 650 N.W.2d 
364 (2002). Contra, Holstein v. Grossman, 246 Ill.App.3d 719, 616 N.E.2d 1224 (Ill.App. 1 Dist. 1993); Ryder v. 
Farmland Mutual Insurance Co., 248 Kan. 352, 807 P.2d 109 (1991); Maine Ethics Opinion 103; Philadelphia Bar 
Association Ethics Opinion 2008-4. 
3 Rule 7.2(3) provides: 

(c) A lawyer shall not give anything of value to a person for recommending the lawyer's services, 

except that a lawyer may 

(1) pay the reasonable cost of advertisements or communications permitted by this Rule; 

(2) pay the usual charges of a not-for-profit or qualified lawyer referral service. A qualified lawyer 

referral service is a lawyer referral service that has been approved by an appropriate regulatory 

authority; 

(3) pay for a law practice in accordance with Rule 1.17. 
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