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Opinion Regarding the Billing of Attorney's Fees in Matters 
Subject to Probate Court Approval 

You are an attorney who regularly practices before the Probate Courts representing 

fiduciaries and beneficiaries. The recent adoption of Probate Rule Section 39.1 

mandates that the Probate Court shall determine whether the fees of an attorney 

representing a fiduciary are reasonable. Although this Probate Rule is new, you also 

indicate that a probate attorney's fees have always been subject to the "reasonableness 

standard". See e.g. Havward v. Plant, 98 Conn. 374 (1923). You also indicate it has 

long been the practice of attorneys representing fiduciaries in probate matters to bill 

their clients periodically for services rendered. 

You request an opinion on whether an attorney who collects a fee before the 

reasonableness of those fees is adjudicated by the Probate Court at the time of the 

final accounting commits a per se violation of Rule 1.5(a) of the Rules of Professional 

Conduct. You also request that we opine on the responsibilities of a lawyer under Rule 

1.6 of the Rules of Professional Conduct in submitting information to the Probate Court 

in connection with the court's determination of the reasonableness of the fee. 



1. Is It a per se Violation of Professional Rule 1.5(a) for a Probate Attorney 
to Collect a Fee Before the Court's Final Approval of Probate Expenses? 

Probate Courts have the duty to determine the reasonableness of an attorney's 

fees. Traditionally, the Probate Court reviews an attorney's fees pursuant to its review 

of the fiduciary's periodic or final account. Under a new Probate Court Rule, a fiduciary 

or attorney is permitted, but not required, to seek Probate Court approval of a proposed 

fee arrangement or fee for services rendered prior to the Probate Court's review of the 

complete accounting. See Probate Court Rules of Procedure, § 39-1. The new 

Probate Rules establish two avenues through which attorney's fees may be approved. 

The first avenue is to seek prior approval from the Probate Court of the proposed fee 

arrangement. The second is to collect fees without approval and subsequently have 

those fees approved by the Probate Court in connection with the review of the financial 

report covering the time period during which legal services were rendered.1 

Although this appears to place an additional layer of judicial oversight on an 

attorney's fees, substantively the provision does not alter any existing requirements. 

Rule 1.5(a) of the Rules of Professional Conduct requires that an attorney's fees be 

reasonable. Indeed, the factors the Probate Court is instructed to use in assessing the 

reasonableness of an attorney's fees mirror the factors laid out in Rule 1.5(a). And as in 

any other area of practice, a probate attorney's fee transactions should be should be 

consistent with the open and transparent nature of the attorney's fiduciary responsibility, 

and his or her fees must comply with the reasonableness requirement of Rule 1.5(a). 

This opinion addresses the situation in which the attorney represents the fiduciary and is paid out of 
estate funds, as that appears to be the scenario presented in your question. However, the committee 
notes that this is not always the case. 
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In order to best represent an estate, it may be prudent for a probate attorney to 

charge an interim fee for work performed to date, which would permit the estate to claim 

a tax deduction for such fees. However, under the new Probate Court rule, the Probate 

Court has the last word on whether an attorney's fees are reasonable. Accordingly, an 

attorney who collects a fee prior to obtaining Probate Court approval of the amount of 

the fee must keep in mind that he or she runs the risk of having the fee deemed 

unreasonable upon review. 

There is, however, nothing in the Probate Rule that suggests that a Probate 

Court's determination of unreasonableness is tantamount to a finding of a violation of 

the Rules of Professional Conduct, or a substitute for the due process protections of the 

attorney disciplinary process, with its clear and convincing standard of proof. We are 

not aware of any authority that would make a Probate Court's determination of 

unreasonableness binding in any other context. The determination of a Probate Court 

that a probate attorney's fees are unreasonable is subject to challenge. Such a 

determination may be the result of inadequate facts or judicial error. 

2. Is it a Violation of Professional Rule 1.6 to Provide a Probate Court a 
Detailed Billing Statement to Support the Reasonableness of an 
Attorney's Fees? 

Probate Rule 39.2 explicitly provides that the Probate Court, in assessing the 

reasonableness of a fee, may require the submission of a task statement covering the 

following topics: (1) the time and labor required; (2) the novelty and difficulty of the 

questions presented; (3) skill required to properly perform the legal services; (4) 

likelihood, if made known to the client, that the acceptance of the particular employment 

will preclude other employment by the attorney; (5) fee customarily charged in the 
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locality for similar services; (6) value of the estate, results obtained, and time limitations 

imposed by the client or circumstances; (7) nature and length of the attorney's 

professional relationship with the person whose estate is being administered or with the 

fiduciary; (8) experience and reputation of the attorney providing the services; (9) 

whether the fee is fixed or contingent. 

You ask for an opinion about the extent to which you may comply with this 

requirement without violation of Rule 1.6. You indicate that your general practice is to 

provide a "Task Statement" to assist a Probate Court in assessing the reasonableness 

of your fees. 

There is nothing in the Probate Rules to suggest a Probate Court is entitled to a 

full billing statement, nor that it would need one in order to assess the reasonableness 

of your fees. Under Rule 1.6(a), so long as "the client gives informed consent" an 

attorney may disclose any information to the Probate Court that would be necessary to 

the court's analysis. Where the client does not consent, the attorney may provide 

information to the Probate Court only to the extent that such disclosure does not violate 

Rule 1.6, and alert the Probate Court to the fact that the disclosure is limited due to the 

attorney's Rule 1.6 obligation to maintain client confidences. Should the Probate Court 

determine that it requires additional information, the Probate Court may order disclosure 

of information concerning the fees. Because Subsection (c)(4) of Rule 1.6 permits 

disclosure of client information as "necessary" to "[c]omply with other law or court order, 

the attorney may comply with the court's order without violating Rule 1.6. 

In addition, Subsection (d) of Rule 1.6 permits a lawyer to disclose client 

information as necessary "to respond to allegations in any proceeding concerning the 
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lawyer's representation of the client." Accordingly, a lawyer responding to a claim or a 

finding that he or she charged an unreasonable fee may disclose client information to 

the extent necessary to defend the reasonableness of the fee. 
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