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INFORMAL OPINION 15-07 

DUTY TO FOLLOW INSTRUCTIONS OF CLIENT WITH DIMINISHED 
CAPACITY IN APPEALING PROBATE COURT ORDER 

You have asked whether a Court-appointed attorney for a Conservatee is required to 
"assist" the client in filing an appeal of a Probate Court Order when the attorney believes the 
appeal is "frivolous" and may be financially "detrimental" to the client (not only as a result of 
the fees and expenses incurred in the appeal itself but, especially, if the appeal were to cause a 
delay in liquidating assets needed for the individual's care). You also have asked whether the 
Court-appointed attorney risks grievance proceedings for filing the appeal or for refusing to. 
"assist" the client. Finally, you ask whether the Conservator, if an attorney, is obligated to report 
the attorney's behavior to the Grievance Committee. 

The short answers to the three questions you ask are as follows: 

1. No. The Court-appointed attorney has no duty to assist the client/conservatee in 
filing a frivolous or financially detrimental appeal. 

2. Yes. All attorneys risk being the subject of a grievance proceeding. 

3. No. The Conservator is not required to report the attorney's behavior to the 
Grievance Committee if he or she acts as we suggest. 

The principal question you pose has been the subject of prior Informal Opinions, see, 
e.g., Informal Opinion 05-20, as well as various commentaries. See, e.g., ACTEC Commentaries, 
MRPC 1.14, "Client With Diminished Capacity." However, in Connecticut, the nature and 
extent of the Court-appointed attorney's duties are now controlled by the decision of the 
Connecticut Supreme Court in Gross v. Rell, 304 Conn. 234 (2012). The Court spoke to this 
precise issue as follows: 

With respect to attorneys for conservatees, "[i]f a legal representative has already 
been appointed for the client, the lawyer should ordinarily look to the 
representative for decisions on behalf of the client." Rules of Professional 
Conduct (2005) 1.14, commentary. Thus, if a conservatee has expressed a 
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preference for a course of action, the conservator has determined that the 
conservatee's expressed preference is unreasonable, and the attorney agrees with 
that determination, the attorney should be guided by the conservator's decisions 
and is not required to advocate for the expressed wishes of the conservatee 
regarding matters within the conservator's authority. If the attorney believes that 
the conservatee's expressed wishes are not unreasonable, however, the attorney 
may advocate for those wishes and is not bound by the conservator's decision. 
Rules of Professional Conduct (2005) 1.14, commentary ("[e]ven if the person 
does have a legal representative, the lawyer should as far as possible accord the 
represented person the status of client, particularly in maintaining 
communication"); Schult v. Schult, 241 Conn. 767, 783, 699 A.2d 134 (1997) 
("[T]he rules ... recognize that there will be situations in which the positions of 
the child's attorney and the guardian may differ.... Although we agree that 
ordinarily the attorney should look to the guardian, we do not agree that the rules 
require such action in every case." [Citation omitted; emphasis in original.]). In 
addition, if an attorney knows that the conservator is acting adversely to the 
client's interest, the attorney may have an obligation to rectify the misconduct. 
See Rules of Professional Conduct (2005) 1.14, commentary. 19  

Fn. 19 The commentary provides: "If the lawyer represents the guardian as 
distinct from the ward, and is aware that the guardian is acting adversely 
to the ward's interest, the lawyer may have an obligation to prevent or 
rectify the guardian's misconduct." Rules of Professional Conduct (2005) 
1.14, commentary. A fortiori, if the attorney represents the ward, and not 
the guardian, he or she has such an obligation. 

We conclude, therefore, that attorneys for conservatees ordinarily are required to 
act on the basis of the conservator's decisions. If the conservator's decision is 
contrary to the conservatee's express wishes, however, and the attorney believes 
that the conservatee's expressed wishes are not unreasonable, the attorney may 
advocate for them. 

Thus, as a general rule, attorneys for respondents and attorneys for conservatees 
are not ethically permitted, much less required, to make decisions on the basis of 
their personal judgment regarding a respondent's or a conservatee's best interests, 
although they may be required to do so in an exceptional case. These ethical 
principles clearly would apply to an attorney personally retained by a respondent 
or conservatee to represent him or her in conservatorship proceedings at his or her 
own expense; see General Statutes (Rev. to 2005) § 45a-649 (b) (2) ("the 
respondent has a right to be present at the hearing and has a right to be 
represented by an attorney at his or her own expense"); and nothing in the 
language of § 45a-649 (b) suggests that an attorney appointed by the Probate 
Court pursuant to the statute would have a different role. Accordingly, we 
conclude that the primary purpose of the statutory provision of § 45a-649 
requiring the Probate Court to appoint an attorney if the respondent is unable to 
obtain one is to ensure that respondents and conservatees are fully informed of the 
nature of the proceedings and that their articulated preferences are zealously 
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advocated by a trained attorney both during the proceedings and during the 
conservatorship. 

Gross v. Re11, supra, at 259-265. 

As to reporting duties arising in such circumstances, we have repeatedly 
recognized the subjective nature of that obligation. Recent Informal Opinions provide 
guidance on this issue. See, e.g., Informal Opinions 2013-05, 2011-06, 2005-11, 2004-13 
and 1994-33. As to the risk of grievance proceedings being initiated by a client in such 
circumstances, this can never be foreclosed. Indeed the Supreme Court's decision in 
Gross implicitly acknowledges that possibility. 

THE COMMITTEE ON PROFESSIONAL ETHICS 

BY 	  
Marcy Tench Stovall, Chair 

www.ctbarorg 


