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Standing Committee on Professional Ethics 

          December 15, 2021 

INFORMAL OPINION 21-03 
REFERRING ATTORNEYS’ OBLIGATIONS TO PROSPECTIVE CLIENTS 

 
The inquirers are two attorneys (“referring attorneys”) who, working through a bar organization 

committee (“the committee”), have put together a network of pro bono attorneys willing to represent a specific 
category of clients in a variety of legal matters.  The referring attorneys have created a form for prospective 
clients to complete; they expect to use the form to facilitate obtaining from the clients sufficient information to 
make an appropriate match with an attorney in the network.  The referring attorneys will not receive a fee for 
this service. 

The referring attorneys anticipate that their primary role will be to obtain preliminary background 
information from each prospective client (via the client information form); assess the prospective client’s needs; 
and match the client with an appropriate attorney in the pro bono network.  In some situations, the intake and 
screening process will result in a client match with an attorney employed at the non-profit organization that 
employs the attorneys conducting the intake.  Such a match would occur when the client’s legal needs fit within 
the parameters of the non-profit organization’s funding and organizational purpose.  Absent a referral to their 
own employer organization, the referring attorneys do not anticipate that their role will exceed the intake, 
screening, and matching functions.  They expect to have little or no direct contact with the client after first 
obtaining the information necessary to assess the client’s needs and match the client with an attorney in the pro 
bono network, and then communicating to the client the matched pro bono attorney’s contact information. 

  The referring attorneys seek our opinion on the following questions:   

1.         Aside from cases where the client is matched with an associated attorney at the non-profit 
organization – i.e., when the referring attorneys are acting only in the intake and gatekeeper roles – would the 
referring attorneys be deemed to be acting as attorneys such that their interactions with the clients would be 
subject to the Rules of Professional Conduct? 

2.         If the referring attorneys are bound by the ethical rules in any communication with the clients, 
would the duty of confidentiality apply, even if neither they nor the non-profit organization establishes an 
attorney-client relationship with the client? 

3.         Is there any language that should be included on the client form, or any way in which the referral 
process should be structured, to protect the confidentiality of information provided to the attorneys in the 
matching process? 

The short answer to the first two questions is that a lawyer who consults with a prospective client is 
acting as a lawyer and owes the prospective client the duty of confidentiality as to information conveyed to the 
lawyer even if a formal attorney-client relationship does not ensue.  The answer to the third question is that the 
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information obtained in the intake process is confidential and thus should be handled in the same way as any 
other client confidential information is handled.1  

As an initial matter, even where the attorney’s role goes no further than to collect and assess information 
to make a determination about a match with a lawyer in the pro bono network, the conduct falls within 
Connecticut’s definition of the practice of law.  See Practice Book § 2-44A (“practice of law is ministering to 
the legal needs of another person and applying legal principles and judgment to the circumstances and or 
objectives of that person . . . [and] includes . . . (1) Holding oneself out in any manner as an attorney, lawyer, 
counselor, advisor or in any other capacity which directly or indirectly represents that such a person is either (a) 
qualified or capable of performing, or (b) is engaged in the business or activity of performing any act 
constituting the practice of law . . . [and] (2) Giving advice or counsel to persons concerning or with respect to 
their legal rights or responsibilities . . .”).  

On the facts presented, the intake and screening lawyers are engaged in the practice of law in holding 
themselves out as lawyers, operating through a bar organization committee, for the purpose of assisting 
prospective clients of the pro bono network by assessing their legal needs and identifying an appropriate 
attorney in the network.  Given that such conduct falls within the practice of law as defined in Connecticut, the 
conduct is subject to the Rules of Professional Conduct.  

Rule 1.18 (Duties to Prospective Client) expressly addresses attorney obligations in this situation.  As a 
preliminary matter, the Rule defines a “prospective client” as a “person who consults with a lawyer concerning 
the possibility of forming a client-lawyer relationship with respect to a matter.”  Rule 1.18(a).   

Subsection (b) of Rule 1.18 provides that even if “no client-lawyer relationship ensues,” the lawyer 
remains obligated to protect from disclosure any information learned from the prospective client.  More 
specifically, the lawyer may not “use or reveal that information, except as Rule 1.9 would permit.”  Rule 1.9 
(Duties to Former Clients), in turn, provides that a lawyer may not: (1) use client confidential information to the 
disadvantage of a former client (absent certain circumstances); or (2) reveal client confidential information 
“except as these Rules would permit or require . . .”  Rule 1.9(c).  For example, the Rules permit disclosure of 
confidential information where the client consents to such disclosure, or where disclosure is necessary to 
prevent certain criminal or fraudulent conduct.  Rule 1.6(a), (b), (c)(1).  See also Rules of Professional Conduct, 
Scope (“But there are some duties, such as that of confidentiality under Rule 1.6, that attach when the lawyer 
agrees to consider whether a client-lawyer relationship shall be established.”); Mark A. Dubois and James F. 
Sullivan, Connecticut Legal Ethics and Malpractice (3rd ed 2016) at §1-1:2 (“Under Rule 1.18, a ‘prospective’ 
client obtains the rights of a ‘former’ client as defined under Rule 1.9 for conflicts and confidentiality 
purposes.”). 

 
1 The inquirers also ask a fourth question, concerning attorney-client privilege.  Privilege issues do not implicate the Rules 
of Professional Conduct.  Rather, they are matters of substantive and evidentiary law, and it is not within the Standing 
Committee’s jurisdiction to express opinions on issues of law.  CBA Informal Opinion 00-20 (declining to consider 
question of law concerning attorney client privilege).  The question of whether the privilege will attach in any specific 
circumstance is not a question this Committee may address. See CBA Informal Opinion 99-38 (“The evidentiary question 
of the breadth and scope of the attorney-client privilege for a subpoenaed attorney’s testimony concerning a former client 
is for a trial judge to decide.”).   
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In short, Rule 1.18 dictates that the intake lawyers are obligated to protect the confidentiality of 
information prospective clients provide to them even if the clients do not enter into a client-lawyer relationship 
with them or the non-profit where they are employed.   

The Rules of Professional Conduct do not require the inclusion of specific language or notice on the 
intake form to establish that the information the client provides to the referring lawyers is protected as 
confidential: the confidentiality of the information arises out of the relationship between the prospective client 
and the lawyer.  While the lawyers may include such language or notice on the form, the information the client 
provides is confidential per Rule 1.18, even without specific language.  The Committee notes, however, that 
prospective clients may be more comfortable disclosing information if the form includes a statement that the 
information they provide in the intake process is confidential.   

In the Committee’s view, too, even where the prospective client does not give express consent to the 
disclosure of the intake information provided to the referring lawyers, the client’s completion and submission of 
the intake form operates as the client’s implied authorization for the disclosure of the client’s information to the 
network lawyer accepting the client’s matter as a pro bono referral.  See Rule 1.6(a) (otherwise confidential 
information may be disclosed where client consents or where impliedly authorized).  Even so, it may be prudent 
to include on the form notice (and therefore reassurance) to the prospective client that the referring lawyers will 
share the information the client provides only with the attorney to whom the service refers the client.                 

Finally, as is the case with any information learned from a client or prospective client, the referring 
attorneys have an obligation to ensure that the intake information remains confidential.  Accordingly, the 
referring attorneys must take reasonable precautions to ensure that there is no inadvertent or unauthorized 
disclosure of, or unauthorized access to, information or documents the prospective clients have provided to 
them.  See Rule 1.6(e). 

  

  
     THE COMMITTEE ON PROFESSIONAL ETHICS 

     Kim E. Rinehart 
     _______________________________ 
     BY Kim Rinehart, Chair 

 


